Bardzo Rzetelnie – portal najlepszych informacji

Portal informacyjny z ciekawostkami ze świata

Ciekawostki Dieta

Kuchnia kantońska – z czym to się je?

Kiedy mówimy o kuchni azjatyckiej czy też orientalnej, mamy zazwyczaj w głowie popularną „chińszczyznę”, choć w jej skład wchodzą dania z takich krajów jak Korea, Tajlandia, Japonia czy Wietnam. Samo pojęcie „chińszczyzna” już się stosunkowo mocno utarło i kojarzy się nam z kilkoma wybranymi potrawami. Warto jednak wiedzieć, że już sama kuchnia chińska dzieli się na wiele mniejszych rodzajów związanych z regionami. Jeśli chcesz poczuć smak prawdziwej kuchni orientalnej, koniecznie odwiedź Poznań kuchnia azjatycka. Jedną z najbardziej znanych, regionalnych rodzajów kuchni chińskiej jest kuchnia kantońska, która rozwinęła się w prowincji Guangdong w południowych Chinach. Ta kuchnia jest jedna z najbardziej rozpoznawalnych z kuchni chińskich. Swoją sławę na całym świecie zawdzięcza głównie imigrantom z tamtego regionu, którzy wyruszali do Europy oraz Stanów Zjednoczonych i zakładali tam swoje restauracje.

Czym charakteryzuje się kuchnia kantońska? Przede wszystkim dużą ilością składników oraz wykorzystywaniem w dużej mierze darów morza. Mówi się, że kantończycy jedzą praktycznie wszystko, dlatego dla wielu osób skład ich potraw wydaje się dziwny, a czasem nawet kontrowersyjny. Potrawy kuchni kantońskiej bogate są w mięsa wołowe, wieprzowe, drobiowe, ślimaki, a nawet pochodzące od węża. W porównaniu do kuchni syczuańskiej, potrawy te są raczej łagodne. Dużo używa się tu wina ryżowego, imbiru i sosu sojowego. Nie jest jednak tak, że w ogóle nie używa się tu ostrzejszych przypraw. Wykorzystuje się je jednak głównie do przyrządzania podrobów i wnętrzności.

Kuchnia kantońska charakteryzuje się również dużą ilością suszonej i konserwowanej żywności. Łączy się tu świeże składniki z tymi pasteryzowanymi, ponieważ te drugie mają bardzo intensywny smak, jak np. solone kacze jaja czy też sfermentowane tofu. Najbardziej popularne, które przybyły również na Zachód, są jednak suszone ryby i krewetki.